Curiozități despre utilizarea betonului

Turnarea aleilor din beton

Motive pentru care se fisurează betonul

Turnarea aleilor din beton

Aleile din beton pot transforma radical aspectul curții dumneavoastră. Durabile și ușor de întreținut – aleile din beton prezintă numeroase avantaje. Spre deosebire de cărările din cărămidă,  cele din beton reduc golurile, fisurile, și sunt mai flexibile în procesul de construire.

Ce beton folosim?

B250 poate fi folosit la turnarea aleilor, mai puțin în cazul zonelor cu trafic intens, unde mai indicate sunt clasele de beton B350. Calitatea betonului turnat nu este însă singurul criteriu de care depinde trăinicia aleilor. O atenție deosebită trebuie acordată creării spațiilor de dilatare, având în vedere că betonul are o structură elastică.

Care este primul pas?

Terenul pe care se va turna betonul trebuie săpat cam 20 de cm. Se îndepărtează pământul și ulterior se tasează suprafața. Pasul următor presupune turnarea unui strat de pietriș de aproximativ 8-10 cm. Se marchează traseul pe care îl va urma aleea. Puteți folosi sfoară și țărușe de lemn. Abia acum se așează cofrajul de-a lungul traseului și totodată se nivelează pietrișul.

Care este grosimea recomandată a aleii?

Este bine să știi dinainte grosimea aleii pe care vrei s-o realizezi, dar nu mai puțin de 6-7 cm. Dacă vrei ca aceasta să aibă o durată de viață mai lunga recomandăm să o faci de 10 cm grosime.

Ce calcule fac?

Următorul pas este unul ce presupune calcule. Întâi calculezi metri cubi prin formula LUNGIMEA*LĂȚIMEA*GROSIMEA (aleii). Poți consulta indicațiile producătorului sau poți folosi referințele următoare: Pentru fiecare metru cub vei avea nevoie de 13-14 saci de ciment de 25 de kg și de 0.75 kg de agregat.

Pot turna betonul acum?

Nu. Pietrișul se umezește puțin, înainte de turnarea betonului, este de dorit să  nu se exagereze cu cantitatea de apă.

Acum se toarnă betonul?

Da. Se toarnă de-a lungul cofrajului cu ajutorul unei roabe, cu atenție pentru a nu îndepărta cofrajul. Betonul se întinde cu mistria și lopata. După turnare, betonul va fi nivelat cu ajutorul unei scânduri.

Ce mai trebuie să fac?

Finisarea construcției poate fi realizată cu o drișcă. Odată turnat și finisat betonul, se tratează imediat prin udare continuă cu apă minimum trei zile sau prin pulverizarea eficienta a unui produs specializat anti-evaporare.

P.S. 1

Dacă terenul pe care ai construit aleea este drept, scândura cu care ai nivelat aleea poate fi ușor arcuită, în așa fel încât suprafața aleii să fie înclinată și apa de ploaie să nu rămână aici.

P.S. 2

Se recomandă executarea lucrărilor cu betonul cel târziu în luna august cu câteva luni înainte ca temperaturile să scadă simțitor.

Solicită mai multe informații