De ce se fisurează betonul?
Compoziția betonului pentru construcțiile civile este mai puțin strictă, comparativ cu betonul folosit în construcția centralelor nucleare, dar totuși pentru rezultate de durată trebuie respectate anumite reguli.
În ceea ce urmează vă vom prezenta de ce se fisurează betonul în timp, care sunt factorii, acțiunile și inacțiunile interprinse:
- Prea multă apă în compoziție. Exista tendința de a se adăuga apă mai mult decât este necesar. Apa trebuie să fie limpede și fără impurități, provenită dintr-o sursă potabilă. Apa folosită trebuie să fie dozată corespunzător. Conform rețetei betonului pentru a avea o prelucrabilitate mai ușoară este nevoie să fie respectată strict cantitatea de apă indicată. Aceasta este prima problemă si cea mai gravă. Cel mai bun beton trebuie să fie foarte gros. Datorită unui vibrator sau vibro-masă, acesta este compactat, pietricele din beton (pietriș) să fie cât mai aproape unele de altele. În timpul construcției centralelor nucleare, în niciun caz nu trebuie adăugată apă la betonul importat, acest lucru este strict monitorizat.
- Puțin pietriș. Chiar dacă respectați întocmai formula betonului, aceasta nu va avea o rezistență de lungă durată dacă nu veți pune pietris suficient pe traseul stabilit pentru turnat beton. Este necesar să turnați mai mult pietriș (fin) și mai puțin nisip.
- Uscarea rapidă a betonului. Atunci când este prea cald afară și faptul că betonul se usucă prea repede duce la rezistența scăzută a construcției dvs. Dacă totuși nu aveți posibilitatea să evitați soarele arzător și căldura, betonul trebuie udat mai des.
- Beton insuficient. Este important să frământați complet amestecul de beton într-o betonieră. Pentru a preveni lipirea și amestecarea rapidă a betonului în malaxor, este necesar să urmați ordinea încărcării materialelor în acesta. Mai întâi, turnați apă în malaxor, cam jumătate din cantitatea indicată, puțin câte puțin. Apoi adăugăm jumătate din cantitatea de piatră zdrobită în malaxor, în final tot cimentul. Așteptăm puțin și adăugăm toată cantitatea de nisip. La final, adăugăm jumătatea rămasă de moluz. Așteptăm câteva secunde și, dacă este necesar, completam cu restul de apă.
- Nisip de calitate inferioară. Nisipul care conține prea multă argilă poate afecta negativ calitatea betonului dvs.
- Prea mult ciment.Formula betonului trebuie respectată întoctai și în ceea ce privește cantitatea de beton adăugată.
- Îngheț.Fundațiile turnate în timpul iernii sau fundațiile turnate care sunt lăsate neîncălzite în timpul lunilor reci vor dezvolta mult mai multe fisuri.
Curiozități despre utilizarea betonului
Turnarea aleilor din beton
Motive pentru care se fisurează betonul